Tuesday, January 31, 2012

the bahriah..

fuhhhhhhhhhhhhh*tiup habuk kat page nie..:P

assalam semua...lama sangat tak update kat snie...actually sebok benar dengan 'exam'nya..ermm,kat snie ak nak story sikit pasal jaulah,tak pn orang panggil jalan-jalan makan angin kat padang pasir..especially untuk orang kat Malaysia sana laaa-Malaysia tak da padang pasir-..:) macam nie la,kalau kat Malaysia,kita kaya dengan pokokan serta kayu kayan kan..tapi kalau kat Mesir nie..kalau masuk Cairo tu,ada la bangunan-bangunan coklat..-bnyk bangunan diorang tak bercat snanya,sebab dia..cam mula-mula ak datang snie..ada senior bagitaw..kalau rumah yg tak siap,tak kan dikenakan cukai,so,kalau diorang tak cat tu maknanya tak siap la,so,tak kena bayar cukai..hahah..!kn cerdik Arab nieee...ermm..reason kedua,sbb Mesir nie duduk dekat sngt dengan Israel,so,diorang dah cam terpaksa bersiap sedia untuk berperang kalau-kalau ada panggilan JIHAD..so,rumah-rumah yang cam tak siap plus cam hampir runtuh tu sebagai trick atau pun medan yang dah kena serang..tp seriously...first time ak tengok rumah-rumah kat mesir nie..mmg aku ingt macam diorang baru lepas perang..ermm,tngk snie..



ke still ok rumah mcm nie?haha..ikut cita rasa korang laaa...okeh,termelalut lak..masuk ke cita padang pasir lak..okeh..first masuk je padang pasir tu..aku terpegun la jugak sbb keliling semua pasirr..ye lahh,nama pn padang pasir kan..bentuk muka bumi dia memang sngt unik..dan aku rasa cam tak sesuai je untuk manusia..but then,ada je arab2 badwi yang hidup kat situ..mmg tabik lah..btl2 survival diorang..perjalanan daripada mula-mula masuk padang pasir tu,nak sampai ke hotel kitorang makan masa dekat 4 jam! memang luasss sngt..cuba bygkan kalau dekat Malaysia,means,kalau 4 jam..from Penang,nk ke KL pn 3 jam je..kalau 4 jam..maunya sampai ke Melaka,luas kan? baru padang pasir dia tuuu..tu pn..hotel tu duduk tengah-tengah padang pasir..kalau duduk hujung-hujung? fuhh!luasss..subhanallah, nie ak ada rakam sikit video daripada dalam bas..tngk la sniri mcm mana keadaan padang pasir dia...

video

kalau hari first tu..banyak masa kitorang habiskan dekat dalam bas je,plus ada melawat kawasan oasis..yerp,punca adanya hidupan kat sana, gambar dia ak tak sempat nk amek,sbb phone tertinggal dekat hotel -fullstop-..so,hari kedua tu...mmg truly a veryyyyy longgg day...kitorang naek jeep yg dipandu oleh pak cik arab badwi..bahasa diorang agak pekat..susah jgk nk faham..



yehaaaaa..naek jeep,kebanyakan orang-orang arab kat snie ada jeep sorang satu..sbb senang kalau nak redah padang pasir..pluss no tax..!just harga kereta SAHAJA..minyak pun MURAHHH...ekspedisi kitorang melawat tempat-tempat kat padang pasir lah..erm,ak ada amek gambar..subhanallah,struktur muka bumi sngt2 mengkagumkan! yeah! ada yg macam cerun sket..kitorang golek2 sampai ke bawah..hehe-diorang la golek,aku malas!- nie la antara temapt yang kitorang lawat kat padang pasir masa hari kedua...


salah satu bukit yang kitorang panjat..tinggi jugak,tapi pemandagan kat atas tu sangat cantik,subhanallahhh..angin tu memang kuat sngt..:)

kristal bukan ada dalam gua SAHAJA k?kat padang pasir pn ada..

ini lagi satu bukit yg didaki..tp sorang je yg panjat..korang nampak tak? kecik cam semut je orang tu...

lagi satu...

agak curam bentuk muka bumi dia..japg tengok video kitorang golek2..:P hahah!




pasir dia sangat laaa halus..tido pun sedap neh!

pemandangan daripada atas bukit yang kitorang daki tadi..cantikkk

lagi satu kristal..


okeh..now,tngk video orang golek-golek..heheh

video

Malam tu..kitorang bermalam kat padang pasir...hehe,yerp..mmg dekat padang pasir semua..baek solat ke, qada hajat ke...semua kat padang pasir..memang penat..tapi,nak rasa pengalaman macam nie sangat la susah..so,aku rasa sangat-sangat puas hati,dapat jugak aku rasa mcm mana hidup dekat padang pasir...macam yang kita taw,padang pasir,banyak sejarah dan kaitannya dengan sirah..:) nak jadi hal pulak..masa subuh,ada hujan...masya Allahhh..sangat la sejukkkk..nak amek wudhu',sngt2 mencabar..tapi, itu tak jadi penghalang untuk kitorang solat..tak dek hallah sejuk sket-sket nie...wehehe,


Allahuakbar..!!

hari last tak banyak yg kitorang buat..just,pagi melawat batu yang bentuk dia cam cendawan..macam-macam kan ciptaan Allah?:) senang je kalau Allah nk buat! mengagumkan! 

mushroom+rock= ??

*subhanallah,jaulah,merantau kat negeri orang nie..banyak mangajar kita...benda-benda baru,kita nie,banyak sangat-sangat benda yang kita tak tahu..so,kalau seorang manusia tu nk belagak sombong,tak payah lah...memalukan je..kita nie sangat kerdil..kalau kena lempaq sorang-sorang kat padang pasir tu, tak da air..bleh survive?? insaf...insaff..Allahh,jadikan aku hambaMu yang bersyukur dan kami amat-amat mengharapkan redhaMu dalam hidup ini...






3 comments:

waaahhhh...best2..mnarik smpai kmi pon speechless..mmg subhanallah.. ^_^

cam bes ja... sejuk kan, kena pkai tebal2 ni- ajem

mmg best ajem..tp,kalau nk golek2 tu..awas sket taw..sbb pasir dia halus..ada je membe yg rosak phone sbb pasir..

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites