Thursday, June 30, 2011

tahukah anda?


( 88صنع الله الذي أتقن كل شيء)! النمل 


'(begitulah) perbuatan Allah, yg membuat tiap2 sesuatu dengan kukuh'


tahukah anda?
gambar kat atas nie ialah gambar sebahagian kecil molekul ais 
yg dibesarkan ratusan kali ganda..
lihatlah struktur molekul air tu..
sngt teguh kan?
Masya Allah..


tahukah anda, 
setiap molekul air ada lah berbeza daripada yg lain..
bayang kan berapa ribu atau juta molekul air dalam satu liter botol minuman?
Masya Allah..betapa dahsyatnya kekuasaan DIA..



tahukah anda
setiap molekul air berbeza antara satu dgn lain
mengikut apa yg kita bacakan atau mengikut jenis air..sbg contoh,
ucapan
bismillah, terima kasih atau kita perdengarkan lagu kpd air tersebut..??
Subhanallah..


dan gambar yg last nie adalah molekul air zam zam..
cantik kan??? that's y it's from heaven..:)
Allahuakbar..!

 

Monday, June 27, 2011

things from stomach?? (picture)


1.Pokok Pea daripada paru-paru..


alkisahnya, walaupun doktor menyangka Ron Sveden nie ada kanser kat paru-paru kiri dia..tapi bila wat operation, diorang just jumpa pokok yg macam dalam kacang pod tu la..good news for him..free from cancer, got some plants..! hahah

2. Tali pinggang kulit..


Anuj Ranjan, 20..nak menjalani operation..sbb disyaki menghidap batuk kering..
okeh..! we do operation..what we found??
6 inci taling pinggang kulit from his chest..winning!


3.alatan bedah


apa? erm..slalu je dgar kan careless..doktor tinggal macam-macam dalam badan..
kat Malaysia haritu ada kes, doktor tertinggal kain dalam perut..
haish..hopefully aku xkan jadi careless sampai macam tu..

4. Paku


Prax Sanchez pny MRI, erm..ada paku dalam hidung dia..
masa wat MRI, kuasa magnet yg kuat daripada MRI menyebabkan paku tu
a bit longgar..then, beliau batuk..maka keluarlah paku tersebut..
ahah! free nail there..

5. Gihi Alsu (dentures)


berlaku masa kissing..unfortunately, dentures yg longgar daripada male, masuk 
ke dalam oesophagus female tu..funny eh?? 


AIGOO..macam-macam lah..^^
just utk doctors..hati2 dan peka kalo wat pembedahan..
kang xpasal2 tinggal surgical tools tu dalam badan patients ..



Saturday, June 25, 2011

all the best weh..!!




to all Ainshams medical students first year..
and
to all ainshams football stars..^^


Good Luck semua..all the best
and
be a fighter, fight for the marks..!!

Friday, June 24, 2011

the champs..!

apa? apa? dan apa?

hehehe..nothing lah, just nak menyatakan perasaan bangga
kat junior-junior aku, especially yg masuk pertandingan debat bahasa Arab..!

tahniah weh..!! bangga sebab penah jadi senior korang..:)

Wednesday, June 22, 2011

azan dalam gereja

subhanallah..azan yg amat merdu..! 

tapi..dalam gereja..apa hukumnya?? mudah mudahan yg ada dalam gereja tu, semua masuk Islam..

insya Allah..:)


erm...kpd yg tngk video nie, korang nilai sendiri lah..
kalo keliru, mnx la pendapat ustaz..
insya Allah..lebih yakin apa hukumnya..

Monday, June 20, 2011

here it comes again..!!


exam..stress kan?? hehe..biasa lah..

Chill weh!!
..kesihatan, rest, meals..semua tu nak kena cukup even tetiap malam tdo dgn buku pn..



yes, sleep with the books..!! do you believe in osmosis? 
me?? i do..heheh




is just around the corner..(5 hari lagi weh!! kahkah)




grrr..not enough time..!!
(dgar kata anatomy, 2 hours je nak jawab semua soalan)
hmm..kalo dah 80 mcq+ 50 essays
sempat ke korang ase..?? ^^'




everything is exam now..
makan, minum, tdo, basuh pinggan, basuh baju, sidai baju..heishhh
(waktu plg best= waktu solat, xyah pke sal exam) :)
so, we love solat!!




optimis face=garang..!! 
hehe..keep it up..!!






okeh..! anatomy is the first paper..let's face it!
insya Allah..bekhair semua..
bettawfeeq wan Najah..:)
jom sama sama..
kita menyahut seruan Pak Cik Nate...:)


Sunday, June 19, 2011

anti-Israel

sapa anti-Israel?? angkat tangan cam saya..^^


hehe..ucop wilcha lagi..

bab2 angkat tngn komersial nie, kalo ada anugerah, aku asa, mmg dapat kat ucop lah..!

hehehe..bagus2, agak ramai di situ..


yerp..sesungguhnya, mmg ramai yg anti-Israel..


kabar angin kus-kus yg aku dga..penubuhan negara HARAM Israel nie

since 14 Mei 1948..telah mencapai kemuncaknya pada tahun 2007..
dan bakal mengalamai kejatuhannya pada tahun 2014..
insya Allah..doa-doakan lah eh..:) aminnn!!

tapi, tahukah anda..bahawasanya..terdapat flags, xpn emblem Israel di dalam setiap PC anda??

dah tahu?? bagus..!!
okeh..kepada yg xtahu lagi..

follow instructions nie, dan korang akan jumpa benda alah nie dalam PC korang..

Local Disk (C) :\ Program Files (x86) \ Microsoft Office \ MEDIA \ CAGCAT10 , cari gmbr b'nama J0285926. 




dah jumpa?? then..

delete lah..
bukan apa..maybe benda nie, nampak kecik je di mata kita kan?

tapi..

mampu ke kita nak angkat senjata lawan yahudi?
mampu ke kita nak bertikam lidah dgn zionis?
kalau mampu..yes..! bravo alaik..thumbs up to you..!

kalau xmampu, cukup lah dgn sekadar membenci melihat apa jua yg berkaitan dgn diorang..
even clipart tadi..

yes..sensitiviti kita terhadap ummah semakin hari, dah semakin berkurang..
setiap hari ada saja kematian di Palestin, dek kezaliman zionis..
tapi..kita dah 'immune' dah dgn benda nie..

sampai ada yg pernah kata..
'eh, mati lagi?, tetiap hari mati'
ada yg lagi teruk, xpeduli pn apa yg berlaku kat sana..
ye lah..dah tetiap hari, berita yg sama aje..

kalau kita ingt lagi sejarah dulu..
maruah umat Islam sngt terbela..
sensitiviti terhadap ummah sngt tinggi..

sebab kita pernah punyai Khalifah..:)
dibawahnya kita bersatu gilang gemilang..
insya Allah..zaman itu pasti berulang..

Aminnn..!!

Friday, June 17, 2011

the painkiller



salam utk semua..
hari nie aku ade terbaca pasal bahaya panadol, erm..dah lama kan dgr pasal nie..n maybe ramai pn yg dah tawu bahaya dia..so, hopefully ini entry nie akan bermanfaat kepada yg xtaw lagi..

so, panadol atau paracetamol atau painkiller, sllu kita ambil kan? especially if kita ada headache..so bg sesiapa yg ada migrain, mmg kenal sngt lah dgn ubat nie..

apa bahayanya paracetamol??



1. yes, nama je ubat, tp kesan sampingan mesti ada kan? honestly ia merupakan toksik kepada badan kita..
2. berpotensi merosakkan organ penting dalam badan kita, macam liver( liver sngt penting utk detoxification)
3. paracetamol nie akan stay dalam badan kita for five years..( lebih kurang dgn course medik je, lama gle weh..!! )

Is there any cases to prove this??
yes..there is!! sorang pramugari ambil supplement nie masa haid sbb dia kena berdiri sepanjang waktu pernerbangan..(uish, xkan teruk sngt keja pramugari? bayang kan kalo dr KL ke Cairo, 10 jam berdiri..mak aih, lenguh lutut den..). Okeh, go on..now umo dia dah 30 tahun n kena g buat dialisis setiap bulan..sbb dah rosak kidney atau nama laen buah pinggang..( xleh nak proses urine eh)..

ade alternatif laen x if nak atasi headache nie?
ha'a..ada, dua cara utk atasi headache nie..(setahu aku, pnyebab headache nie, sbb increase intracranial pressure..) 

camnie cara yg dicadangkan..
1) campurkan air isotonik dgn air minuman dalam nisbah 1:2 or


2) rendam kaki dalam besen or bekas yg ada air suam..( ini nak turunkan intracranial pressure tu lah)

so, panadol nie cam painkiller..kalo kita ambil kerap sngt, semakin lama, kesan dia kat kita semakin berkurang,..so, kena lah ambil dalam larger dose ye tak? so, bagi women, kalo dah selalu ambil sngt, nanti, time nak labour, dr akan bagi kat korang painkiller jugak, if korang dah selalu sngt ambil panadol ini, mungkin kesan painkiller tu dah kurang kat korang..then kena guna drug yg lagi power..cam morphine, nak ke korang ambil dadah tu?? 

so, sayangilah tubuh anda..^^

Thursday, June 16, 2011

sunnies..





...................................................

...............................

...................

apakah..?

erm...zoom lagi + + + +




still..apa kah?? (^^')

zoom lagi + + + + + + + +

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>



>>>>>>>>>>>>>>>>>



>>>>>>>>>>>>>


matahari jee...but, cantik kan?? 

subhanallah..(",)

genetiCO



congrats to researchers for your effort..now medical field is becoming more complicated..!!

genetik 'green light' boleh mengubati macam-macam pnyakit..! menarik nie~

Saintis telah mengubah 'kod hidup' dalam satu kejayaan yang boleh mengubati beratus-ratus penyakit dahsyat.

Penemuan itu, dianggap sebagai 'miracles' boleh membolehkan kita menghilangkan simptom dan sakit yang disebabkan keadaan genetik. 

ini termasuklah cystic fibrosis, commonly occur dekat Britain yang mengancam nyawa (this is inherited), penyakit darah dan Duchenne muscular dystrophy..



Pelbagai tumor juga boleh diubati, menurut laporan jurnal Nature.

the excitement center dalam mRNA( dia nie mmbe DNA gak, all medical students know) yang mengandungi jujukan genetik digunakan untuk membuat protein yang diperlukan untuk menjaga tubuh kita, dan organ-organ dalam diri kita supaya berfungsi dengan betul.

Kadang-kadang, pembuatan protein ter'stop' melalui proses biologi (erroneous stop codon) 

so akan terhasil lah'red light' genetik

yang boleh membawa kesan yang teruk untuk badan.
Sebagai contoh, dalam cystic fibrosis, kekurangan protein utama meninggalkan paru-paru tersumbat dengan mukus likat pekat, menyebabkan jangkitan berulang 
dan pertumbuhan paru paru yg terbantut
Dalam uji kaji ke atas yis, penyelidik dari Amerika Syarikat University of Rochester,mendapati cara menukarkan 'redlight' tadi kepada 'green light'

awesome eh??


Mereka percaya prinsip yang sama boleh digunakan untuk mRNA manusia - membuka jalan bagi rawatan yang boleh merawat pelbagai penyakit. 

Yi-Tao Yu, penulis utama kajian itu, berkata: 'Ini adalah mencari sangat menarik. Tiada siapa yang pernah menyangka bahawa anda boleh mengubah  codon mengikut cara anda. 

'Robert Bambara, pengerusi universiti jabatan biokimia, berkata: 'Kebolehan untuk memanipulasi penghasilan protein dari gen tertentu keajaiban baru perubatan moden.'

Ini adalah satu konsep yang benar-benar hebat yang boleh digunakan untuk cuba menyekat kecenderungan individu untuk mendapat penyakit to make it worse kadang-kadang membawa maut, penyakit genetik yang selama-lamanya akan mengubah kehidupan mereka.

'Profesor Bambara meramalkan bahawa dalam 20 tahun, ia akan boleh menggunakan teknik yang sama untuk merawat - dan bahkan menyembuhkan - penyakit manusia. Beliau membayangkan menggunakan suntikan gen untuk  memperbetulkan keadaan protein. '

in other words..cure for the whole life la.. 

sbb kita boleh alter keadaan protein tu ikut cara kita..^^
so no error in our proteins..!! tp still dalam kajian..nice jugak kalo follow up kajian nie...

'proud to be a human..'

Wednesday, June 15, 2011

the eclipse


erm..mst semua orang tnga terkesima dek gerhana kan? 

yes! aku pn..agak la..ntah la..aku un dah lupa last time aku tngk gerhana..

and to make it worse, even malam nie pn..aku xsmpat nak enjoy tngk gerhana tu..

just tngk from stadium sambil main futsal dengan membe2..( futsal lg penting ke?? ^^

haha..nasib2, dah la phone pn xbawak..so, mmg ingt xda harapan la nak post kat blog malam nie..

but..still lucky la jugak malam nie..still ada jugak pic utk aku post kan kat snie..haha. 

Alhamduillah..to orang2 kat Malaysia, lau xsempat tngk gerhana, bleh tngk kat snie..siap ada sequences lagi..

all thanks to my friend..^^ dr. pencil n eraser for the photos..!! nice one! bravos!!
















subhanallah..:) 

nice sngt2 ciptaanNya..

Adolf Hitler

apa yg kita tahu pasal Adolf Hitler?? mst bnyk daripada jawapan yg akan kita terima..

PEMIMPIN NAZI YG BRUTAL+KEJAM+GANAS..

yes bnyk orang cakap macam tu, sbb, and it shows, propaganda Barat, mmg berkesan..
petang nie, aku ada terbaca entry satu blog, maybe post nie dah lama..tp serius, aku agak terkejut bila aku baca entry ni..ce korang bace..dia dapat post nie drpd kawan dia dr Arab Saudi..

Penghormatanku kepada lelaki agung, Adolf Hitler, semoga ada sepertinya di zaman ini...


Aku berbual dengan seorang ahli keluarga yang sedang menamatkan tesis PhD beliau dan aku amat terperanjat apabila beliau nyatakan tesis beliau berkaitan Adolf Hitler, pemimpin Nazi. Maka aku katakan "Takkan dah habis semua tokoh Islam di dunia ini sampai kamu memilih si bodoh ini dijadikan tajuk?"

Beliau ketawa lalu bertanya apa yang aku ketahui tentang Hitler.

Aku lalu menjawab bahawa Hitler seorang pembunuh yang membunuh secara berleluasa dan meletakkan German mengatasi segala-galanya...lalu dia bertanya dari mana sumber aku. Aku menjawab sumberku dari TV pastinya.

Lalu dia berkata : "Baiklah, pihak British telah melakukan lebih dahsyat dari itu...pihak Jepun semasa zaman Emperor mereka juga sama...tapi kenapa dunia hanya menghukum Hitler dan meletakkan kesalahan malahan memburukkan nama Nazi seolah-olah Nazi masih wujud hari ini sedangkan mereka melupakan kesalahan pihak British kepada Scotland, pihak Jepun kepada dunia dan pihak Afrika Selatan kepada kaum kulit hitam mereka?"

Aku lantas meminta jawapan dari beliau. Beliau menyambung : "Ada dua sebab -

1. Prinsip Hitler berkaitan Yahudi, Zionisme dan penubuhan negara Israel. Hitler telah melancarkan Holocaust untuk menghapuskan Yahudi kerana beranggapan Yahudi akan menjahanamkan dunia pada suatu hari nanti.

2. Prinsip Hitler berkaitan Islam. Hitler telah belajar sejarah kerajaan terdahulu dan umat yang lampau, dan beliau telah menyatakan bahawa ada tiga tamadun yang terkuat, iaitu Parsi, Rome dan Arab. Ketiga-tiga tamadun ini telah menguasai dunia satu ketika dulu dan Parsi serta Rome telah mengembangkan tamadun mereka hingga hari ini, manakala Arab pula lebih kepada persengketaan sesama mereka sahaja. Beliau melihat ini sebagai satu masalah kerana Arab akan merosakkan Tamadun Islam yang beliau telah lihat begitu hebat satu ketika dulu.

Atas rasa kagum beliau pada Tamadun Islam, beliau telah mencetak risalah berkaitan Islam dan diedarkan kepada tentera Nazi semasa perang, walaupun kepada tentera yang bukan Islam.


Beliau juga telah meberi peluang kepada tentera German yang beragama Islam untuk menunaikan solat ketika masuk waktu di mana jua...bahkan tentera German pernah bersolat di dataran Berlin dan Hitler ketika itu mennggu sehingga mereka tamat solat jemaah untuk menyampaikan ucapan beliau...



Hitler juga sering bertemu dengan para Ulamak dan meminta pendapat mereka serta belajar dari mereka tentang agama dan kisah para sahabat dalam mentadbir...


Hitler bersama Syeikh Amin Al-Husainiy


Beliau juga meminta para Sheikh untuk mendampingi tentera beliau bagi mendoakan mereka yang bukan Islam dan memberi semangat kepada yang beragama Islam untuk membunuh Yahudi..



Seorang tentera Nazi melekatkan gambar Mufti Al-Quds


Semua maklumat ini ialah hasil kajian sejarah yang dilakukan oleh saudara aku untuk tesis PhD beliau dan beliau meminta aku tidak menokok tambah apa-apa supaya tidak menyusahkan beliau untuk membentangkannya nanti. Beliau tidak mahu aku campurkan bahan dari internet kerana aku bukan pakar bidang sejarah. Tetapi gambar-gambar yang ada di sini sudah lama tersebar dan semua orang boleh melihatnya di internet.

Aku juga sedaya upaya mencari maklumat tambahan di internet dan berjumpa beberapa perkara :

1: Pengaruh Al-Quran di dalam ucapan Hitler.

Ketika tentera Nazi tiba di Moscow, Hitler berhajat menyampaikan ucapan. Dia memerintahkan penasihat-penasihatnya untuk mencari kata-kata pembukaan yang hebat tak kira dari kitab agama, kata-kata ahli falsafah ataupun dari bait syair. Seorang sasterawan Iraq yang bermastautin di German mencadangkan ayat Al-Quran :

(اقتربت الساعة وانشق القمر) bermaksud : Telah hampir Hari Kiamat dan bulan akan terbelah...

Hitler berasa kagum dengan ayat ini dan menggunakannya sebagai kalam pembukaan dan isi kandungan ucapan beliau. Memang para ahli tafsir menghuraikan bahawa ayat tersebut bermaksud kehebatan, kekuatan dan memberi maksud yang mendalam.

Perkara ini dinyatakan oleh Hitler di dalam buku beliau Mein Kampf yang ditulis di dalam penjara bahawa banyak aspek tindakan beliau berdasarkan ayat Al-Quran, khususnya yang berkaitan tindakan beliau ke atas Yahudi...

2. Hitler bersumpah dengan nama Allah yang Maha Besar

Hitler telah memasukkan sumpah dengan nama Allah yang Maha Besar di dalam ikrar ketua tenteranya yang akan tamat belajar di akademi tentera German.

" Aku bersumpah dengan nama Allah (Tuhan) yang Maha Besar dan ini ialah sumpah suci ku,bahawa aku akan mentaati semua perintah ketua tentera German dan pemimpinnya Adolf Hitler, pemimpin bersenjata tertinggi, bahawa aku akan sentiasa bersedia untuk berkorban dengan nyawaku pada bila-bila waktu demi pemimpin ku"

3. Hitler telah enggan meminum beer (arak) pada ketika beliau gementar semasa keadaan German yang agak goyah dan bermasalah.

Ketika itu para doktor mencadangkan beliau minum beer sebagai ubat dan beliau enggan, sambil mangatakan " Bagaimana anda ingin suruh seseorang itu minum arak untuk tujuan perubatan sedangkan beliau tidak pernah seumur hidupnya menyentuh arak?"

Ya, Hitler tidak pernah menjamah arak sepanjang hayat beliau...minuman kebiasaan beliau ialah teh menggunakan uncang khas...

Bukanlah tujuan penulisan ini untuk membela apa yang dilakukan oleh Hitler, tetapi ianya bertujuan untuk menyingkap apa yang disembunyikan oleh pihak Barat. Semoga kita semua beroleh manfaat.
- Oleh Lan Iisma


ps: aku ade baca jugak pasal tragedi memali..cuba search pasal nie..bnyk lagi benda kita tak taw  dalam dunia nie..sbb apa?? 

'sebab kita manusia'








Tuesday, June 14, 2011

train sedunia..nice eh..^^




korea's KTX


Taiwan's THSR


China's CRH2


Pakistan


India


Dubai's Metro


France's TGV


UK's EUROSTAR


Spain's AVE


JAPAN's SHINKAZEN



last but not least..^^

EGYPT's metro..


macam penah nampak kan?? (^^)

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites