Wednesday, December 29, 2010

Malaysia terhebat!! ;)

Alhamdulillah..bangga btol aku dengan Malaysia!! Tahniah kpd korang para pemain yg sngt bersemangat tinggi!! Lagi xsabar aku nak balik Malaysia..























tahniah Malaysia! Malaysia terbaek!!

Difference between thought and belief

It is important to not be confused between what a thought is and what a belief is. Sometimes the Shaytan (the Devil) brings thoughts to our mind which are kufr. In this case, we need to reject the thought in our heart and fight to get rid of it. As long as we fight it and do not believe it, we are Muslims. However, if someone believes the kufr he left Islam. The Shaytan tries often to bring such thoughts to Muslims that is why it is important to know the difference between a thought and a belief.



More examples of kufr



If someone asks you how to become Muslim, telling him to wait even for a moment, it is kufr. You tell him or her to say, “I firmly believe that no one and nothing deserves to be worshipped except Allah, and Muhammad is His Prophet and Messenger,” with intent to become Muslim and leave anything that contradicts that belief. It is important to know my dear brothers and sisters, that to allow anyone, who is asking how to become a Muslim, to remain non-Muslim, even for a moment is kufr. To tell someone to wait, or to do anything else before telling him or her how to become Muslim is kufr. Because by allowing him or her to wait even for a moment, you are agreeing for him or her to stay non-Muslim for a moment, and that is kufr.



Another important information to know, it is when referring to a kufr statement mentioned by someone else, never repeat the kufr statement without mentioning who said it, either before or after the kufr statement. If the Muslim repeats the kufr without relating it to those who said it, it is kufr, whether he or she believes the kufr or not.



For example, if someone says that Allah resides in the sky, which is kufr; Allah exists without a place and He does not resemble us. The speaker referring to this kufr statement has to use a phrase like “he says,” either before or after the rest of the statement, not doing so will causes the speaker to leave Islam, even if he does not believe the statement.

To help someone commit kufr is kufr.

To be happy with someone’s kufr is kufr.



Friday, December 17, 2010

unique way to solve multiply..:)

video

found it in blogserius.blogspot.com..
=)..

:) just sampaikan amanah..

Bayangkan benda ini berlaku pada anda.....

Suatu hari pada masa Sembahyang jumaat yang di hadiri oleh lebih

kurang 1,000 jemaah...

tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi

seluruh tubuhnyer dgn pakaian hitam..

tak nampak apa cuma dua biji

mata and membawa mesin gun...



lalu salah seorang lelaki tu bertempik "

"Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu"



Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah itu utk menyelamatkan diri....



daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya tinggal lebih kurang 45 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing-masing termasuk Pak Iman tu...



Lelaki yang bertempik tadi segera membuka tutup mukanya lalu melihat ke arah Pak Imam sambil berkata: "Ok Pak Iman, saya dah halau SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak Iman mulakan sembahyang Jumaat"....



Lalu kedua lelaki tersebut berpaling dan meninggalkan jemaah....



Macammana..

adakah anda rasa lawak dgn cerita di atas.

selain terhibur anda fikirlahlah...



" Lawak kan , dari 1,000 org yg mengaku dia Islam hanya

45 yg betul-betul beriman... "



" Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah lupakan

ALLAH bila menghadapi bahaya...

kedua lelaki hanya

membawa mesin-gun..

dia tak kata pun nak bunuh..

tapi generasi skrang amat lemah..

baru kena ugut terus lari lintang pukang..

lupa yg dia tak sembahyang jumaat lagi..."



"Lawak, ada juga yang agamanya cuma seminggu sahaja..

tu pun bila time sembahyang jumaat.. tunjuk muka kat org

kampung..



ada tu lagi dashyat setahun 2 kali aje..

bile time sembahyang raya..."



"Lawakkan, ramai orang percaya kepada gosip dan apa

yang di tulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatit

dsalam al Quran"..



"Lawak kan , berapa ramai yg percaya dunia hanya

sementara, akhirat adalah tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba

mengejar dunia"..



"Lawak, kita boleh bersembang dgn boyfriend atau

girlfriend berejam-rejamtapi nak berdoa kepada ALLAh alahai..

tak cukup masa..



Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak thread atau email

yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua tempat

tapi merasa berat nak berkongsi dan nak hantar artikel2

yang berunsur agama..



Lawak kan ???

Kenapa gelak? tu kan realiti.. tapi yg

paling lawak sekali.. berapa orang yang lepas baca benda ni

akan sampaikan kat orang lain...



wallahuaallam

Friday, December 10, 2010

:) lagu lama yg meaningful..

video


Wednesday, December 8, 2010

kAMPUng TuTAN..

huhu..bersempena dgn tajuk post kali nie, kampung tutan..mmg la ada kaitan ngan firaun..xda kaitan pn ngan hutan..:)..meme menarik arh..rehlah kali nie, dapat tngk macam macam benda kat mesir, sejarah mesir, btw, kebetulan aku nie peminat subjek sejarah masa kat sekolah menengah dulu..ada sket gamba utk sharing2..:)



kuda nie aku pny..hehehe


ini just gambaran masyarakat pada zaman nabi musa..


 sebahagian daripada tuhan tuhan yg diorang percaya..:)



 teka? ini apa? JAM? yeah! tepat sekali!


pembinaan piramid..ada tiga teori mngenainya..


sebahagian daripada mumiation..:) hehe aku blaja cara nak buat mumia..
sp volunteer???


segala organ dalaman akan dikeluarkan dan disimpan dalam pasu dan diletakkan disebelah mayat..:)



firaun pe tah..lupaaaa:)) tak silap dia layg hidup pada zaman nabi musa..:)


salah satu daripada tiga teori pembuatan piramid..:


usaha lg!!!!


orang orang yg tengah buat piramid..hehe, kecik betul diorang..:)


piramid lagiiii~~!!


piramid asalnya cuma timbunan pasir je kan? pastu didisignkan menjadi bentuk yg
mngkagumkan..:)


teori kedua..


masa nie kat atas kapal, round2 sungai nil..;)


pemandangan dari atas kapal..




4th hotel pe tah..tp mmg sngt elegan..:)


haaa..masa nie la aku jadi kapten..
aku mintak izin kat pak cik kapten tu nak bawak kapal..
weh..seyes nie..xtipu..=)


dah nak sampai dah..=( best!! nak lg laa..c'mon la pak cik capten!!


thanks guys! lima orang je daripada 9 orang yg plan..huhu kecewa..=(

overall, lawatan nie mmg best..tp DUIT kena ada ar..dan seda mngorbankanny..XD.
sngt best, sngt cantik especially pemandangan atas kapal malam tuh..
mnyusuri sungai nil, sungai yg 'bersih'..
nyaman pulak tu, sbb musim winter kan..grrr..=)
wallahua'lam..

Thursday, November 18, 2010

ucapan utk ustazah Salmah..(first recording)

video


ini la..first recording kitaorg utk ustazah hajah salmah tercinta..

pendek, tp aseny yg nie lebih sesuai utk dihantar sbnrny..=)

Tuesday, November 16, 2010

happy2 ainshams!=)

 
di sini kami ingin mengucapkan selamat hari raya kepada suma muslimin dan muslimat di dunia ni..
'kullu sana wenta tayyibin'
i means KULLUUUU...^^


dgg kecik je, tp lapah ramai2~..hmm serabut2 ^^


'puas hati aku' -> ash..



bukak!!!



'hmm..macam peha ayam pn ada jgk..'


'yeahhh!! kami berjaya semeleh kambengg!!'



'dan kami still telah berjaya semeleh kambenggg'


=)...

Tuesday, October 26, 2010

katak N.G.O.R.O.K









ini ada lah cara2 untuk memasak katak goreng...





jantung 'beliau' disedut dgn mnggunakan tube..(^^)



so, dah xda keja, men cucuk2 la katak tuhh..hehe


Monday, October 18, 2010

181010

haihhh, genap pn sebulan aku kat mesir neh..

ari2 sibuk dgn kelas..tp today laen sket..

kami (students ainshams) dapat lecturer baru td..

lecturer tu sangattttt la baek hati..snggup korbankan apa saja untuk kami master anatomy..

biasalah, nama pn lecturer, msti la nak tngk students dia berjaya..=)

bangga betul aku dgn lecturer tu..

tetiap masa mesti dia selalu ada kat lab anatomy tu..

sebab aku bngga sngt dgn lecturer aku tuh, biar aku kenalkan kat korang...nak x?

nak? ok2..

jeng2..perkenalkannn~...



.....5.....



...4...



...3...



...2...



...1...






kenal kan...mr. muscle..XD






kan dah kataaa...dia snggup korbankan diri dia untuk kami study..=)

bagus betullll..tp dia suka sngt pakai formalin, perghh..sesak idung aku..





btw...thank you sooo much mr muscleee~....

dapat jugak aku tngk muscle2 dgn tendon2 secara real..

moga2 rahmat Allah melimpah ke atas mu..

aminn~...

amacam? baek x mr. muscle?XD

Friday, October 8, 2010

tersumbat?? (^^ ')

okeh..ari nie cte dia tajuk tersumbat lak..^^

okeh, xbes g pasal ngemas rumah neh..tp, urmmm, oke kot..

ari nie matju jadi 'spiderman'..dia tlg betulkan saluran paip tu..

dah agak better dah, tp still kuar g..ahak2, kelako tngk matju..

tp masa tu keadaan sngt2 gawat, so nak tngkp gamba pn xleh..





haha, byg2 kan je laa~..keh2..

pastu g tngk tandas yg tersumbat tu, pstu, hayyan cakap..

'anip, ada bayi dalam tu sebab tu tersumbat'

ngeee..aku bleh byg la cna bentuk bayi tu, maybe cam karingeri kot..keh2

pastu sebok la dok cakap pasal bayi tuh, haha, kata hayyan,

bayi tuh tdo siang2, malam2 baru dia datang..

heheheh...xda pa dah, cuma bersihkan sket2 je..insya Allah..

Isnin nie...

'AKAD'...iNSYA Allah..

okay, utk kesinambungan cte bayi tersumbat tu,

sila proceed ke blog...

wadkita.blogspot.com...^^

Thursday, October 7, 2010

exhausted day..really..

ari nie? hm? macam hari2 laen gak..semalam kami bermalam kat fustat, seriously..

tersentuh jugak dgn cara2 budak2 fustat layan kami..

pny la friendly, dah macam keluarga sendiri...Insya Allah, kalo rumah dah siap kemas nnt, nak ajak dpa p

umah kami lak..nak bg layanan yg lebih baek...aminnn..=)

ari nie, kami berlapan..macam biasa la..(matju, aniep, aiman, ash, hayyan, aizat, mocky dgn hafizul)

kitaowg g bersih umah, mop2, tp masya Allah, 'beqacaq' bak kata org penang...











saliran air tu xtaw nak ke mana, haha, tnggu kering je la~..

then, paip saliran bocor, kebetulannya umah kami plg atas, so, yg umah kat bwh tu,

abes basah..'nahnu aasifin ya masriyinn'=)

malam pulak, sep bajet sket,,sebab ada kenduri kat bwh nie, menteri apa tah mai..

makanan dia sedappp, kami amek makanan banyk sngt2 haha,

macam pelarian jgk...so,tu je lah apa yg sempat kami bt hari nie..

mostly pasal rumah je lah..=)

waalahuaklam..



kembara ainshams :)

video

kelmarin, kami p cuci rumah sewa, yg katanya besar..

ye lah..katanya lah..sbb nie baru first tyme aku nak p..XD

nie masa kami jalan2..odw nak g umah sewa..

nak nek teksi kang kena tipu lak..haha

sbb dlu dah kena tipu, dekat je pun rumah, tp pak arab sngaja p jalan jauh..

xpa, rehda je lah~..XD


nie lak, haha..bila sampai depan umah, pintu lak xleh bukak...nie, gamba matju, dah frust dah nak bkk pntu..

2 jam tnggu, baru ada ammu yg tlg bukak kan, tu pn, agak ganas la..mmg kasar, tp mujur la bleh bkk jgk..

pastu kami pn, mengemas laa~..masya Allah!! debu tebal gle..

tngk sniri la gamba bwh, nie baru 0.2567/10..





lepas kitaowg kemas, npk la cam rumah sket..bleh la~..

tp still kosong, xda perabot lngsng, tp rumah nie la yg kami nak stay sepanjang ddk kat bumi anbiya' nie..

insya Allah..=)

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites