Sunday, November 6, 2011

happy eid..!!

Salam Eidd untuk semua membe2 TBS, setiap tahun mesti kita sambut raya haji kan..erm..mmg la kalo tak bermusafir, sama ajelah aidiladha kita tetiap tahun..tp sama pn, tak salah, sebab benda yang paling penting..solat raya tu lah..plus korban..kalo nk better lagi, bermusafir lah..mesti best..tengok budaya orang lain..

Kalau kat Malaysia, rasanya raya puasa lagi meriah daripada raya haji, tp kat mesir nie, sebaliknya..raya puasa tu biasa je..tp raya haji tu..memang meriah..sebab? haha, arab nie kalo ada aktiviti, baru meriah katanya..cam korban ke..kalo setakat lepak2 dengan family tu..tak de lah meriah sngt cam wat korban..




Obviously..even bertahun-tahun dah tengok unta kena semelih pun..arab-arab kat snie still tak boring nak tengok lagi..yelah, berebut dengan students Malaysia waktu nak semelih kat asyir tadi..huh..! da la ada yang bawak mercun..=.=' kesian ler kat haiwan-haiwan korban tu..

hm..Lapah unta? korang penah tak? Kalau kat Malaysia susah kan nak cari orang buat korban unta..kebanyakannya lembu je, tp maybe ada je kat certain tempat, ala..dia cam lapah lembu jugak..tp lagi letih la..sebab besar kot..plus tinggi..otot dia npk je kering..tp bleh tahan la kuatnya..kaki dia saja..kalo waktu nak korban tu, nk je 4 or 5 orang kena pagang..kalau tak, memang keja dia melibas jee..



pernah tengok unta kena semelih? kalau tak pernah..korang bleh tngk video nie, sempat je ak rakam tadi..tp adehh, kena berabut dengan arabs nie..letih laa..

video

so, again..happy eid untuk semua..:) enjoy makan daging puas-puas!

0 comments:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites