Wednesday, February 29, 2012

around us

Perasan tak,rutin harian kita hari-hari sama je..bangun pagi, mandi, pegi kuliah, sampai petang, jumpa kawan-kawan,balik kuliah,masak,makan..pastu study sket2,tak pun maen game ke..pastu tdo, bangun pagi,mandi,pegi kuliah,sampai petang,jumpa kawan-kawan,balik kuliah,masak,makan, bangun pagi,mandi,pegi kuliah,sampai petang,jumpa kawan-kawan,balik kuliah,masak,makan, bangun pagi,mandi,pegi kuliah,sampai petang,jumpa kawan-kawan,balik kuliah,masak,makan,  bangun pagi,mandi,pegi kuliah,sampai petang,jumpa kawan-kawan,balik kuliah,masak,makan, bangun pagi,mandi,pegi kuliah,sampai petang,jumpa kawan-kawan,balik kuliah,masak,makan, urghhhhh!!! 

seee,korang nak baca pun dah bosan..life macam nie kinda bosan la jugak,hari-hari buat benda yang sama..agak-agaknya hidup zaman dulu-dulu lagi best tak? ke camna? kalau laki-laki tu boleh g belajar cara-cara berperang,memanah,macam mana nak guna pedang...soooo coool..! pastu belajar strategi ketenteraan...pastu mengembara sana snie..visa pun tak yah guna, bagi aku,matlamat hidup orang-orang Islam zaman dulu kala lebih jelas berbanding kita sekarang, memang, memang kita solat,buat ibadah semua macam yang orang dulu-dulu jugak, tapi 'feel' buat ibadah tu biasa je, tak dapat nak rasa sangat,faham tak?..kadang-kadang aku tengok balik video-video orang-orang yang berperang dalam jalan Allah,aku tengok balik semangat diorang berjuang, sangat-sangat la bersemangat,they trust,got in war,facing enemy, memang solid kerana Allah,macam mana aku taw ye? Tengok la semangat-semangat orang-orang yang sanggup mati atas jalan Allah tu, sangat detectable..! 

video


Ya Allah,aku rasa kalau diorang hidup lagi zaman sekarang nie,mesti diorang kecewa dengan kita, MEMANG, orang cakap,belajar tu pun jihad jugak, tapi masakan kalau saudara-saudara kita kena sembelih pn,kena bunuh, kita boleh belajar lagi, kita sekarang dah terlalu lemah..sekarang nie, life kita cam dah dirancang, sampaikan nak pikir pasal saudara-saudara kita pun tak sempat...kita sangat sibuk,sampai saudara-saudara kita kena sembelih pun, kita tak sempat nak pke,sebab? sebab,kita nak study,nak kejar cita-cita...mana sempat nak pke semua tu kan..hampeh! memang kita dah dibahagikan ikut rumpun bangsa,even kita saudara seagama pun,kita tak boleh buat apa-apa untuk tolong saudara-saudara Syria...kita hanya boleh berdoa saja, itu pun ada yang malas nak doa..aduuii! apa la nak jadi,lemah sangat! 

Hopefully dalam dua, tiga dekad nie..Islam akan naek balik, aku nak tengok jugak sebelum aku mati one day..macam mana hebatnya semangat-semngat jihad pemuda-pemuda Islam..macam mana hebatnya Islam dalam peperangan,betapa takutnya musuh-musuh Allah bila facing tentera-tentera Islam,macam mana amannya dunia nie,betapa adilnya hidup ini kalau Islam yang memerintah...aku teringin nak tengok macam mana bila kalimah 'lailahaillallah' tercucuk megah atas bumi Allah nie..aku nak tengok macam mana manusia dapat hak hidup masing-masing,rasa dihargai,wanita-wanita dilindungi..semua nie possible kalau hanya Islam yang memerintah dunia..Islam rule the world,soooo cool..! there will be no more or less crime bila adanya hudud, undang-undang ciptaan Allah..tak caya?kalau dah Allah tu pencipta manusia,mesti la undang-undang yang Dia buat tu mampu nak sekat nafsu manusia..guna logik pn dah cukup..takkan la syarikat Nokia yang keluarkan phone Nokia tak taw macam mana nak fixed that phone..logic enough? 

PS# ya Allah,kurniakanlah syabab-syabab Islam semangat jihad seperti singaMu saidina umar, pedangMu khalid al-walid,sultan salahuddin dan sultan muhammad al fateh..berikanlah kemengan kepada Islam..T.T

4 comments:

our religion is the religion of love. insyaAllah one day Islam will rise again :)

insya Allah one day..let's pray for that..

Like 1000 x ,i proud to know you :-)

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites